29 December 2014

PENANGGUHAN SESI PERSEKOLAHAN BAGI 2015

Assalamualaikum,

Syukur Alhamdulilah, kini ada beberapa negeri menunjukkan prestasi yang agak baik walaupon masih ada sesetengah negeri masih mencatatkan pemindahan penduduk yang tinggi.

Pagi-pagi lagi farra dah dapat berita dari Kementerian Pelajaran Malaysia mengenai penangguhan persekolahan bagi sesi 2015.

Kenyataan Media
YAB Menteri Pendidikan Malaysia

Seperti semua pihak sedia maklum bahawa banjir yang sedang melanda negeri-negeri pantai timur semenanjung malaysia, sehingga kini 28 Disember 2014, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mendapati sejumlah 340 buah sekolah daripada 7 buah negeri terlibat dalam banjir, sama ada dijadikan pusat pemimdahan sementara (PPS) atau Sekolah tersebut ditenggelami air akibat banjir.

Sebagai Menteri Pendidikan, saya amat memahami dan mengambil berat akan kesulitan yang bakal dihadapi oleh semua pihak termasukalah pengurusan sekolah, guru-guru, ibu bapa dan murid-murid sekiranya persekolahan bagi tahun 2015 dibuka pada Ahad, 4 Januari 2015/Isnin, 5 Januari 2015 (mengikut negeri)

Sehubungan itu, Sukacita dimaklumkan bahawa KPM dengan itu bersetuju untuk menangguhkan sesi persekolahan di seluruh negari bagi tahun 2015 selama seminggu. Tarikh baru untuk pendaftaran adalah Ahad, 11 Januari 2015/Isnin, 12 Januari 2015 (mengikut negeri)

Untuk berita lanjut boleh merujuk SINI

17 December 2014

[Giveaway] Hello from Canada

Assalamualaikum,,,,,

TUMPANG LALAU..... GIVEAWAY by Doodles of Life datang....
Mesti Nak Tahu apa URL blog Doodles of Life? and nak join, kan?
Boleh ke blog : http://herlifemanual007.blogspot.com/
or klik banner di bawah


Rugi tak join,,, hadiah menarik kot...... fridge magnets from Canada..
walau pon kecik,,, tapi mana mau cari ma,,,, kena ke Canada dulu la,,,,
tapi si Doodles of Life nak kasi free...

Teruja kan?... 
apa tunggu lagi,,, join laaaaaa,,,,, 

8 December 2014

SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.

Assalamualaikum :)


Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.

 Follow blog sakura :)
 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
 Dah boleh start blogwalking.
 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 


So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)


Fi Hifzillah,
Wassalam.



Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

5 December 2014

Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Sempena cuti sekolah yang masih berlangsung ni, cikgu nak lancarkan segmen ringkas dari blog simple cikgu ni. Harap dapat sambutan. Tujuan utama cikgu anjurkan nak rapatkan ukhuwah dan tambah kenalan di alam maya. Dalam masa yang sama bole kongsi maklumat dan info.

http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

Syarat simple je:-
1. Follow blog cikgu (boleh tengok side bar) - tak paksa pon hehe
2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

Copy coding yang disediakan.


Giveaway Zalora Voucher RM150 by SueAKGoGeous

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


Jom sertai GA RM150 Zalora Voucher terbaik ni dari SueAKGoGeous. Buat enam langkah-langkah berikut:

  1. Buat satu entri bertajuk 'Giveaway Zalora Voucher RM150 by SueAKGoGeous'.
  2. Publishkan entri tersebut dan masukkan URL ke ruangan komen di bawah.
  3. Follow blog SueAK.
  4. Follow Google Suriana abdul kadir.
  5. Klik sini sini sini sini sini dan sini tunggu sehingga hadis loading.
  6. Masukkan blog SueAKGoGeous ke dlm bloglist anda.
Satu pemenang utama akan mendapat Online Voucher Coupon Code dari Zalora bernilai RM150.

Manakala dua pemenang saguhati akan mendapat Marybrown Lunch Box.
Tarikh GA ini ialah dari 21/11/2014 sehingga 12/12/2014.
Tiga pemenang bertuah akan diundi dengan random.org dan akan dimumkan pada 13/12/2014.

2 December 2014

GIVEAWAY BY KAMEQ DEANNA

Assalamualaikum,,,

JOM MEMERIAHKAN GA KAMEQ DEANNA



Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Farrah Ashnie
26 tahun
Wanita
Jenis Kulit berminyak

Masalah kulit yang dihadapi :
*Masalah yang saya alami adalah kulit berminyak dan ton warna yang tak sekata dan skin yang agak gelap,
*Dah lama saya impikan kulit yang tidak berminyak dan skin yang cerah.
*sebelum keluar rumah sya akan kenakan makeup, kalau tak saya rasa tak yakin berhadapan dengan orang ramai,
*Tetapi masalah sekarang skin muka lebih cerah dari skin kaki dan tangan, agak nampak pelik kan?,
*saya berangan-angan tak mahu bermakeup untuk berjumpa orang ramai.
*sebab itu saya perlukan Ephyra Skin Bar.
*Banyak produk yang saya lihat di pasaran, tetapi saya masih tidak yakin untuk cuba,
*sehingga saya baca beberapa testimony di insta ephyratopdealer, saya yakin dan ingin mencuba.
*jadi saya perlukan produk ini untuk mengubah diri saya dan memenuhi angan-angan saya.  

saya bukan Pengguna Ephyra, tetapi saya akan mencuba.


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

19 November 2014

Audit Diri Kita..

Orang yang punya harga diri yang tinggi tidak perlu dihargai.
Jika kurang harga diri, sentiasa suka dan perlu dipuji dan marah bila dikeji.
Sama-sama kita audit diri kita.
Bahasa kita membayangkan akhlak kita.
Jika kita mukmin sejati, 
Jagalah bahasa supaya tidak menyinggung perasaan orang lain bila beri teguran.
Orang yang ego sebenarnya ada rasa 'inferior' tersembunyi.
Oleh itu ego menjadi topeng yang menutup kelemahan mereka.
Oleh itu, bina keyakinan dengan mencari redha Allah dan hilangkan ego atau sombong.

18 November 2014

Big Holiday Giveaway by Wani

Assalamualaikum and peace be upon you. ^^

http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/big-giveaway-by-wani.html
Big Holiday Giveaway by Wani

Senarai Hadiah.

Top Refferal (1 pemenang)

~1 Helai Halfmoon Bead Shawl x1 by Norhana Marsom
~Cash RM10 x1 by Yan Saflina

Random.org

~Topup RM5 x2 by Wani
~Mini Notebook x1 by Nurin Aqilah
~Topup RM10 x2 by Yana Afi
~Chewable Vitamin C Shaklee x2 by Fara Fadzil
~2 Brooch x2 by Buttons And Cuteness
~Hadiah Misteri x3 by Ruqaiyah Amanina
~Cash RM10 x1 by Yan Saflina
~Topup RM5 x4 by Hazrina Halim
~Topup Celcom/Maxis x1 by Idah Rashid
~Novel Remaja x2 by Anie
~Set Loom Bands x1 by The Lolly Shoppe
~Topup RM5 x1 by Yun Sing
~Cash RM10 x1 by Amalia Zakiah
~Topup RM10 x2 by Amalia Zakiah
~Topup RM10 x2 by Budak Bandung Laici
~Topup RM5 x1 by Syafiqatunnissa
~Voucher 10% Baju Ladya Shops x1 by Irah Syazirah
~Voucher RM5 di Cayesha Kpop Shop x2 by Shaira
~Voucher RM5 di Hijrah Malaika x2 by Shaira
~Review Blog x3 by Yun Sing

TARIKH TAMAT : 15 Disember 2014



Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom



Assalamualaikum w.b.t.


Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 

Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]
Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial
[Sofuriah Hashim]
Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]
Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]
Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]
Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.
Good Luck!!!


13 November 2014

Ibu dakap erat mayat anak

Assalamualaikum semua.

bila farra buka FB hari ni,, hati tersentuh apabila seorang dari bekas pelajar mengirimkan berita yang sedih untuk diratapi.

salah seorang expelajar farra telah kembali ke rahmatullah. 
Allah kebih sayangkan dia,

Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah, semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

AKHBAR SINAR


IPOH – Suasana pilu menyelubungi lokasi kemalangan di persimpangan Jalan Raja Dihilir-Taman Canningberhampiran sebuah stesen minyak di sini, semalam apabila ibu mangsa yang maut mendakap erat mayat anak bongsunya yang terbaring di tengah jalan.

Ketika kejadian pada kira-kira jam 1.20 petang itu, mangsa, Mohd Syuqri Rusli, 21, yang menaiki motosikal jenis Yamaha LC dipercayai dalam perjalanan pulang untuk makan tengah hari bersama ibunya di Taman Rapat Setia.

Ibunya, Mazlah Meor, 45, berkata, anaknya yang bekerja sebagai kerani di Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Perak tidak pernah pulang pada waktu tengah hari kecuali pada Jumaat.

Katanya, dia segera ke lokasi kemalangan setelah menerima panggilan daripada seseorang menerusi telefon bimbit anaknya itu.

“Dia mungkin dalam perjalanan pulang ke rumah untuk makan tengah hari. Selalunya dia jarang pulang ke rumah kecuali hari Jumaat.

“Saya terkejut lihat anak terbaring dan luluh hati saya apabila dimaklumkan anak saya sudah meninggal dunia,” katanya.

Sementara itu, Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Ipoh, Deputi Superintendan Wan Sharuddin Wan Omar berkata, mangsa maut di tempat kejadian setelah motosikal ditunggangnya bertembung dengan sebuah kereta jenis BMW 320i.

Menurutnya, pemandu kereta berusia 72 tahun itu membelok masuk ke Taman Canning untuk pulang ke rumahnya.

“Apabila tiba di tempat kejadian, lelaki warga emas terbabit membelok ke kanan simpang Taman Canning dan tiba-tiba mangsa dari arah bertentangan melanggar bahagian hadapan sebelah kiri kereta terbabit.
“Akibat pelanggaran itu, mangsa mengalami kecederaan parah di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian,” katanya.

Wan Sharuddin berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan keterangan pemandu berkenaan telah diambil.

11 November 2014

AMALAN 5S

Assalamualaikum semua,,,,,,,
entah la hari ni farra rasa malas sangan nak buat kerja,, 
so memandangkan hasil design belum siap,, farra tumpukan kepada design.. 

ini lah hasilnya,,, walaupon tak cantik,, janji dah siap...





Kita boleh memilih !!!!

Kecerdikan seseorang dilihat cara mereka menanya soalan.


Kualiti pemikiran dilihat pada soalan yang ditanya. Mereka yang bijak akan menyoal setelah membaca teliti sesuatu informasi. 
Guna kebijaksanaan setiap hari akan membantu akal kita berfikiran lebih bijak, Insya-Allah.


Jika sebagai pekerja, 
"Kita kerja sedikit mungkin untuk mendapat sebanyak mungkin" 
hidup akan sentiasa susah sehingga kita menukar tabiat 
"Berbuat lebih dari apa yang dibayar"

Going The Extra mile adalah tabiat orang yang berjaya dunia dan akhirat. Mereka yang berkira dengan Allah dan makhluk Allah yang lain tidak akan disukai dan tidak akan tenang dan bahagia.

'Ini bukan kerjasaya....., Buat apa kerja lebih sangat, buat apa baik sangat" inilah bahasa mereka.
Alangkah ruginya mekeka ini kerana sentiasa sinuk melihat orang lain dan cuba mencari kesalahan orang untuk menutup kelemahan mereka.
Setiap kali kita menggunakan bahasa yang kurang elok, kesannya akan kembali semula kepada diri sendiri. 


Hari ini hendak fikir perkara yang baik, ada perasaan baik dan buat baik.
tanya diri, kita yang bertanggungjawab atas diri kita atau baarkan keadaan menentukan perangai kita.
Lihat keluarga kita dan syukur kita ada keluarga dan jangan marah-marah.

Lihat apa kaca mata yang kita pakai hari ini, Jika kacamata mencari kesilapan, maka itu kita nampak dan akan buat kepada semua kebaikan di depan mata kita. 


Mula cari kesilapan kita dan betulkan diri hingga tiada tenaga untuk melihat kesilapan orang lain. lihat kekurangan kita dan jangan sesekali bajet bagus dan rasa kita lebih, Sama ada kita ada sifat ini atau tak, banyakkan istifar.

Lihat apa yang kita lihat setiap hari. Jika keburukan, itulah diri kita hari ini dan esok hari dan selamanya dan di akhirat nanti. 
Marilah bersedia untuk pulang ke kampung akhirat destinasi akhir kita. siapkan bekalan yang cukup. Guna modal umur hati ini untuk mencari redha Allah.

10 November 2014

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

June ,  Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

7 November 2014

Birthday Giveaway Embun Beauty House By Tengkubutang

ASSALAMUALAIKUM


PENGUMUMAN-PENGUMUMAN...

Sebelum tu farra nak wishes belated birthday  buat  Embun Eiza iaitu owner Page Embun Beauty House pada 21/10/2014 hari tu. semoga dipanjangkan Umur dimurahkan rezeki dan berjaya dalam setiap yang diimpikan,, Insya-Allah.. Aminnnn...

OK Giveaway ni daripada blog Tengkubutang... untuk penyertaan mudah sahaja, blh klik pada banner..

Hadiah juga menarik :
Coklat Ferrero (16 biji)
Tudung Bawal Ruffle
Alpha Arbutin Soap

Giveaway ini akan tamat pada 12/11/2014 (Khamis)..

Selamat mencuba 

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4).

ASSALAMUALAIKUM!

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman dah masuk edisi yang keempat..Macam biasa la GA ni dibuat sempena untuk memberi penghargaan utk korang yang still datang blog Sally walaupun tuan blog dia tgh sibuk bercuti...So, siapa nak souvenirs daripada Korea..? Hehehe...Kalau nak, sila la ikuti syarat-syarat dibawah ye...

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/11/holiday-giveaway-by-sally-samsaiman.html



Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4).
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen di (Bloh Sally).
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih 5 orang blogger ye...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 6th November 2014 - 16th November 2014 (11.59 pm waktu Malaysia)

6 November 2014

Allah dan Al-Quran dalam kehidupan kita.


Pemikiran yang baik menghasilkan otak yang baik dengan menghasilkan saraf baru dan hormon yang baik dalam tubuh kita. Sebesar-besar nikmat Allah kepada hambanya ialah taubat (Imam Ghazali). 

Taubat ialah ilham yang Allah beri kepada hambanya. Cuba renungkan diri kita, kalau tak suka bertaubat dan sentiasa merasa baik, dimana kita di sisi Allah. Banyakkan bertaubat dan ingat dosa dan lupakan kebaikan kita. Jangan bajet bagus dan jangan control macho. Live simply, care deeply, love generously. 

Kita yang berupaya mengubah program dalam minda kita dengan manjaga apa yang kita fikir, rasa dan yang kita buat sehari-hari. Kita akan dapat apa yang kita percaya. 

Oleh itu, mesti percaya kepada kasih Allah dan jika kita mendapat kasih Allah dengan membuat yang disuruh dan tinggal yang dilarang, insya-Allah niat kita akan tercapai. Setiap hari niatkan untuk berbuat baik, tolong menolong dan jauhi maksiat, lihatlah bagaimana kehidupan kita berubah kepada kebaikan, kesihatan, keselamatan dan rezeki kita akan terpelihara bila dekat dengan Allah.


Orang yang dekat dengan Allah ialah orang yang dekat dengan Al-Quran. Marilah bersama-sama dekatkan diri dengan Al-Quran. Betulkan bacaan, renungkan makna dan paling penting sentiasa amalkan suruhan Allah yang terletak dalam Al-Quran.

Bila kita stress bererti kita jauh dari Allah dan banyakan dosa. Buang perkataan Stress dari sebutan harian kita. Gantikan dengan syukur.. Peliharalah hak Allah nescaya Allah akan jaga kita. Jaga Al-Quran. mahu menjadi manusia yang baikkenalah dekat dengan Al-Quran. Penjagaan kesihatan paling berkesan adalah jaga kita dengan Allah, jika Allah dalam pemikiran kita, kita akan sentiasa berfikir positif dan sentiasa rasa Allah bersama kita. 

Insya-Allah... 

5 November 2014

Orang Paling Bahagia!

Assalamualaikum semua kawan-kawan farra...

Impian farra, farra nak jadi orang paling bahagia... 
kadang-kadang terfikir jugak,, kita rasa kita dah cukup bahagia, tetapi tak jugak,, kadang-kadang kita tengok dia macam tak bahagia, tetapi sebenarnya dia bahagia.. 
so mcm mana tu?

dari petikan buku Refleksi Diri, 
Prof. Dr. Muhaya Haji Mohamad

Orang paling bahagia ialah mereka yang merasa bahagia melihat orang lain bahagia. kebahagiaan ada dalam hati kita, 
jadi buatlah keputusan untuk bahagia. 
bahagia dengan Allah maka manusia lain juga akan merasa kebahagiaan dengan kita. apabila kita dapat kasih sayang Allah, kita juga akan dapat kasih sayang manusia, 
Insy-Allah

jadi kesimpulan yang farra dapat, kita janganlah berdendam atau buruk sangka dengan orang lain, cuba tanamkan kasih sayang dalam hati.

mulai hari ni,, farra nak cambah kasih sayang dalam hati, moha kebahagian tumbuh.. 
racun rumput-rumput kebencian.. 


4 November 2014

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014



Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah | Ida
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

       

3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
Twitter :   


Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+Mohamad Khairil  +ct fand 
3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

Good luck!

Giveaway By Mamaniza.com


Assalamualaikum




Mamaniza melancarkan sekali lagi Giveaway by Mamaniza.com berserta dengan para sponsor yang cukup hebat berserta engan tawaran hadiah yang menarik pasti akan memikat hati kalian.

Tujuan GA ini dijalankan adalah : untuk mengeratkan lagi hubungan antara sesama blogger. Saling kenal mengenali antara satu sama yang lain. Selain itu, kita juga menambah rakan-rakan baru dalam senarai followers kita.

Follow Blog:


Like FB:



Syarat utama:

1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.

2. Buat entri bertajuk Giveaway By Mamaniza.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.

4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.

5. Giveway ini akan berlangsung pada 3 Nov pukul 12 tengahari dan berakhir pada 10 Nov 2014 pada  12 tengahari juga.

6. Pemenang akan diumumkan pada 13 Nov 2014 berdasarkan random.

Hadiah Giveaway by Mamaniza.com:

Wang Tunai RM 50 - Top Refferal by Mia Liana
Paper beg - Mamaniza
Kain sulam pasang - Fuza Musa
Shawl - Farahuda
Shawl manik juntai - Shalimar
Bawal, keychain dan masker - Alise
Buku Tetamu Istimewa - Cikgu Helmi
Herblax dan halfmoon bead shawl - Norhana (IbuHana)
Keychain - Norihan
Top up RM 5 - Fatihah Fazlin dan Azwar Syuhada
Misteri - Farah Wahida dan Kathy

30 October 2014

Bersukan Bersama Cikgu Ayu

Assalamualaikum

Farra tertarik dengan cikgu ayu ni,, dia menggamit kita kita ke zaman sekolah balik,,
Rindu pulak masa zaman kanak-kanak..

ada beberapa soalan yang cikgu ayu tanya buat farra teringan Pulak masa Time sekolah rendah,,. 

1. Dulu farra Rumah Tahan,, Sanggup merayu dengan cikgu untuk tukar masuk rumah tahan, sebab apa tau? sebab rumah Hijau ja,, hehehe

2. dulu farra ni ala-ala sopan lah katakan,, mana mau lompat-lompat,, so farra ambik larian berganti 100miter ja dan perarakan rumah sukan,, konon-konon comel pakai kebaya,, malu pulak rasa,, hehehehe

3. bila sebut kenangan ni,, banyak sangat kenangan, yang paling seronok sebab cikgu selalu berlanja makan kalau menang,, itu yang mendorong semangat kami..

4. untuk cikgu ayu,, cayok.. cayok.. untuk rumah sukan.. nanti upload gambar sukan banyak-banyak k,, ooo ya jangan lupa,, jaga kesihatan anak-anak yang masuk pertandingan nanti sakit time nak lawan haru biru jugak jadinya,, BERUSAHA ya.. 

Yang lain Jom Imbas Zaman Sekolah dulu
Klik Ja Banner.. 

HARI NI BUAT APA?

Assalamualaikum semua,

Hari ini buatlah keputusan untuk melihat kebaikan semua orang, sayang semua orang dan bersyukur dengan apa yang kita ada.
Berhenti daripada melihat berita, drama atau surat khabar yang berungsur negatif.
Jadikan kasih sayang fokus kehidupan kita.
Lihat bagaimana kehidupan kita akan berubah dari segi kesihatan, ketenangan dan kebahagiaan.

Kalau kita suka fokus kepada marah, itu yang kita akan dapat.
Dunia dalam kita menentukan dunia luar kita.
Kita hanya dapat apa kita pernah nuat dan mungkin apa ibu bapa kita pernah buat pada orang lain.
Jadi kita semua, berhati-hatilah apa kita buat kepada orang lain.
Pembalasan sentiasa akan datang.

Petikan : Prof. Dr. Muhaya haji Mohamad ~Buku : Refleksi Diri