1 November 2013

BAHAYA KE KASUT TUMIT TINGGI?

assalamualaikum semua sahabat……

memandangkan sudah lama tak tak kongsi tips and motivasi akhir-akhir ni.. so hari ni fara nak kongsi satu tajuk, mungkin tajuk ni agak tidak selesa didengar, tetapi ini hanya pendapat dan maklumat hang harus dikongsi bersama…

wanita dan kasut tumit tinggi memang tak boleh dipisahkan,, termasuklah teman ni ha,, teman pon suko jugak pakai kasut tumit tinggi macam walhal weges, high heel and segala bagai l,,, kalau tak 2inci, 3inci tak lengkap rasa… tetapi bergantung kepada keadaan, masa, situasi dan tempat lah…

selalu teman akan pakai bila nak ke ofs or bila ada photoshood, selebihnya seliper toilet lah jadi sasaran…

ye tak dinafikan lagi.. bila kita mengenakan kasut tumit tinggi, kita akan rasa lebih yakin, bergaya, tertarik, menawan dan berani. Namun jangan lupa kesan jangka masa panjang yang kita tak sedar akan berlaku.

Korang ingat mereka-mereka yang memakai kasut tumit tinggi tu bahagia ka,, tak lah,, mereka pon tertekan, sebab tekanan kepada kaki boleh mempengaruhi emosi tau,,, tak percaya?? Cuba lah pakai kasut tinggi 2,3inci lepas tu berjalan dekat pasaraya ka mana-mana tempat, mesti kita akan mengomel, penat lah, letih lah, sakit kaki lah. Sedangkan kita baru berjalan 2,3 kedai ja… itu dinamakan tekanan emosi,, kadang-kadang kita boleh jadi cepat marah tau…

Bukan itu sahaja, kasut tinggi ini mempunyai kecenderungan untuk mudah terseliuh terutama di bahagian buku lali. radang saraf dan ligamen, sakit pada belakang buku lali, otot betis memendek dan sakit belakang yang kronik

Contoh penyakit kronik yang kita akan hadapi seperti

bunion (hallux valgus) iaitu ibu jari kaki masuk ke dalam ke arah jari kedua dan menyebabkan benjolan pada bahagian luar kaki di sebelah ibu jari kaki. Ini akan menyebabkan rasa tidak selesa timbul terutamanya ketika memakai kasut yang bertutup di hadapan dan runcing sehinggakan ada kes memerlukan pembedahan, bergantung kepada tahapnya.

Tekanan berat badan pada hujung kaki juga akan menyebabkan jari ketiga dan keempat menyempit lalu menyebabkan kesakitan pada saraf, Keadaan itu juga akan menyebabkan darah tidak dapat bergerak dengan betul kerana tersekat dan menyebabkan kesakitan pada betis dan urat betis tegang akibat tumit tertolak ke atas dan akibatnya kaki sering mengalami kekejangan dan sakit di bahagian tumit

morton’s neuroma, pembesaran tulang di belakang tumit (kecacatan haglund) dan jari bengkok (claw hammer)

Selain bahagian kaki, masalah serius yang akan dihidapi ialah sakit bahagian tulang belakang, ini disebabkan oleh pinggul condong ke depan dan menambahkan lengkungan pada tulang belakang.

Oleh itu,, wahai semua wanita-wanita di Malaysia, kurangkanlah memakai kasut tumit tinggi, Sayangilah Diri Kita..  


8 October 2013

SAHABAT POSITIF

Bercerita bab POSITIF, fara ada beberapa motivasi yang nak dikongsikan berjama..

Berfikir secara Positif dapat meningkatkan tahap kegembiraan dan motivasi diri,,,

EMMMMM Betul ka?..

Situasi ini berlaku kita memberi tumpuan kepada kekuatan dan percampaian diri kita sendiri, jadi ikutlah beberapa pertua yang praktikal bagi membantu kita dalam perubahan yang positif
  1. JAGA DIRI BAIK-BAIK - Jaga pemakanan kita, bersenam dan rehat yang cukup, maka perubahan positif akan berlaku secara automatik.
  2. INGATKAN DIRI AGAR SENTIASA BERSYUKUR - Guna 60saat setiap hari untuk merenungkan kurniaan Tuhan yang telah kita nikmati. Bersyukurlah kerana ia akan memberi perubahan besar dalam kehidupan kita. Ia sekaligus mengubah persepsi kita terhadap tekanan serta cabaran yang kita hadapi.
  3. KIKIS PEMIKIRAN NEGATIF - Kawal pemikiran kita ni. Jika kita cenderung untuk berfikir negatif, segeralah bebaskan, kenali dan tinggalkan pemikiran yang tidak berfaedah ini.
  4. JANGAN BUAT ANDAIAN, DAPATKAN KEPASTIAN - Jangan buat andaian jika kita berasa diri tidak disenangi oleh seseorang atau dalam kalangan sahabat kita. beranilah untuk berterus terang dan bertanya. Jangan buang masa untuk berasa risau terhadap perkara atau isu yang tidak pasti.
  5. ELAKKAN PANDANGAN YANG KURANG FLEKSIBEL - Pemikiran dan gaya percakapan yang tegar boleh memburukkan keadaan. Elakkan daripada berprasangka buruk terhadap perlakuan orang lain.
  6. HAPUSKAN PEMIKIRAN NAGETIF SECARA AUTOMATIK - Pemikiran nagetif secara automatik adalah pemikiran buruk yang lazimnya membantutkan kemajuan positif pada kita. kenali dan hapuskan pemikiran sebegitu.
  7. BAWA BEG AIR PANAS SETIAP MASA - Agak pelik didengar, tetapi berguna tau. kalau kita berasa penat, letakan beg air panas di atas perut atau pada bahagian pinggang. rasa panas yang terhasil dapat membantu mengurangkan masalah penghadaman serta melegakan ketegangan otot, minda dan tubuh.
  8. KASIH SAYANG, SENTUHAN MESRA DAN PELUKAN - Adalah hadiah paling berharga buat sahabat handai dan keluarga. kita tidak berlu menjadi terlalu bijak untuk mengetahui kebaikan dan memberi pelukan. Sentuhan untuk sahabat, kenalan rapat serta haiwan kesayangan dapat menceriakan hidup kita dengan serta merta. Tak Percaya?.. Cuba lah...
  9. SERTAI KEBAJIKAN ATAU JADILAH SUKARELAWAN - Seronoknya dapat membantu orang lain. Luangkan masa dan dermakan sedikit wang serta sumber-sumber kita ada. sumbangan yang kita hulurkan akan dibalas dengan banyak kebaikan, salah satunya kegembiraan.
  10. SERLAHKAN DAYA KREATIVITI KITA - Orang yang kreatif dipenuhi ilham dan kejutan. daya kreativiti kuasa yang menyumbang kepada perasaan positif kerana ia mendorong kita untuk terus mencari inspirasi serta terus meneroka.
INILAH SERBA SEDIKIT INFO UNTUK KITA BERSAMA, SEMOGA BERGEMBIRA 

29 September 2013

Sambutan Ulangtahun ke 20...

Bila sebut ulangtahun,, mesti semua org yeeeee yeeeeee best nya.....

Tetapi bagi kitaorang,,, ehhhhhhhhhhhhhhh pening nya,,, mesti banyak kerja last minute ni,,,,,,

Bergitulah yang berlaku sekarang,,,, upsssss lupa nk pekenalkan tajuk.... ulangtahun tu bukan ulangtahun kelahiran fara yang ke 20 ya,,,, tapi KISMEC 20th anniversary yang berlangsung pada 25 September 2013 baru-baru ini... lama kan penubuhan KISMEC.. Syukur Alhamdulilah,,,,

Walaupon semua kerja last minute tetapi berjalan lancar, meriah dan banyak aktiviti dijalankan,
yang best nya, Majlis ini dirasmikan oleh YAB. Dato’ Paduka Haji Mukhriz  bin Tun Dr. Mahathir. 

Nak cerita lebih-lebih tak pandai sangat, so tengok lah gambar sebagai bingkisan dan tatapan bersama..

SELAMAT MENCUCI MATA

Persiapan hari kerjadian. 

Persiapan untuk Perasmian, 

Wah dan macan DJ Radio, ni lah team Audio

Penuh semangat memberi arahan agar audio berfungsi dengan bagus dan seperti yang dirancang.

Cenderahati untuk tetamu jemputan,,, 

ada juga school band dari SMK Che Tom Sg. Petani, tetapi ini dimainkan semasa ketibaan  YAB. Dato’ Paduka Haji Mukhriz

Mengumumkan ketibaan YAB. Dato’ Paduka Haji Mukhriz  bin Tun Dr. Mahathir.

Semasa YAB. Dato’ Paduka Haji Mukhriz berjalan menuju ke auditorium KISMEC, diiringi oleh persatuan silat Sg. Petani

Suasana di dalam Auditorium ketika perasmian berlangsung,,, WOW Ramainya.

Tak lengkap jika Executive Director, En Wan Ismail Ibrahim tidak berucap, 

Ucapan daripada YAB. Dato’ Paduka Haji Mukhriz sekaligus merasmikan majlis

inilah detik-detik perasmian beliau.

ini pulak signing MOU antara ACm dengan KISMEC, rasa best jugak, boleh tayang muka dkt pentas tu,,, 

Pelbagai daripada agensi kerajaan dan swasta. 

Ada juga pameran jabatan daripada pelajar-pelajar KISMEC. ini salah satu nya dari jabatan Design canter.  

Ramai jugak pelajar dan orang awam menderma darah, dapatlah kita membantu orang yang memerlukan walaupon dengan setitis darah. 

Jurulatih memberi penerangan berkaitan permainan untlmate.

Bukan tu ja, KISMEC siap buat kenduri kesyukuran sikit, ada makan-makan untuk tetamu yang hadir. 

Majlis tak akan sempurna kalau tak ada cabutan bertuah kan,,, fara pon dapat tetapi makanan,,, hadiah yang paling best skali dapat set sofa so good, 

MAKA BERAHIRLAH MAJLIS INI, TUNGGU PULAK TAHUN DEPAN... 

Tetapi untuk Staff masih ada lagi evan, Dinner.

26 September 2013

MANFAAT TIMUN

Mungkin kita tidak tahu timun/mentimun atau nama saintifiknya cucumis sativus mempunyai banyak khasiat selain dijadikan ulaman atau sayuran.
Tahukan anda timun atau mentimun mengandungi 0.65% Protein, 0.1% lemak, dan 2.2% karbohidrat. Selain itu, ia juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, B1, B2 dan vitamin C.

Khasiat Timun

  1. Menghidrasi tubuh - jika terlalu sibuk untuk minum air yang cukup, apa kata makan timun yang sejuk. kerana ia mengandungi 90%air.
  2. Menghindarkan haba panas badan - ia bertindak menambah air yang hilang dalam badan dan ia bertindak melawan haba dalam dan luar badan.
  3. Menghilangkan sakit ulu hati - ia juga menghalang sakit ulu hati dan menghalang kulit daripada pancaran teruk matahari.
  4. Menyingkirkan toksin - ia bertindak sebagai pembersih yang membuang kotoran dalam badan menerusi lendirnya, selain mampu merawat batu karang.
  5. Menambah vitamin harian - timun mempunyai vitamin A,b dan C yang meningkatkan sistem imun dan memastikan anda sentiasa bersri dan memberi tenaga, khasiatnya dikatakan lebih baik daripada bayam dan lobak merah, digalakkan tidak membuang kulit, kerana kulitnya mengandungi 12% vitamin C
  6. Membekalkan mineral mesra kulit - timun tinggi kalium, magnesium dan silikon yang boleh memberi kesegaran pada kulit,
  7. Menyegarkan kulit - jus timun menyembuhkan dan menyegarkan gusi berpenyakit, dapatkan kepingan timun dan tekan ia atas lelangit selama seminit. Phytochemcials akan membunuh bakteria dalam mulut dan menghindarkan nafas berbau.
  8. Membantu penghadaman dan menurunkan berat badan - oleh kerana air tinggi dan kandungan kalori rendah, timun adalah sember ideal orang yang ingin mengurangkan berat badan, Gunakan timun dalam sup dan salad, serat dalam timun juga baik untuk penghadaman dan mengelakan sembelit yang kronik.
  9. Menyegarkan mata - hanya letakan kepingan sejuk atas mata yang bengkak, ia membantu menghasilkan kecantikan klasik visual anda dan mengurangkan bengkak pada kantung bawah mata, ini kerana sifatnya sebagai antiradang.
  10. Menghindar barah - ia diketahui mengandungi ecoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol, ketiga-tiga lignans ini mempunyai hubungan kuat yang mengurangkan beberapa jenis barah termasuk ovari, payudara, prostat dan rahim.
  11. Penawar kencing manis, mengurangkan kolesterol dan mengawal tekanan darah - jus timun mengandungi hormon yang diperlukan sel pankreas untuk menghasilkan insulin yang meluas untuk memberi manfaat kepada pesakit kencing manis, hasil penyelidik mendapati bahawa sebatian yang dikenali sebagai sterol dalam timun boleh membentuk penurunan tahap kolestrol. timun mengandungi banyak serat, kalium dan magnesium. nutrien ini berkesan mengawal tekana darah. 
  12. Menggalakan kesihatan sendi, melegakan artritis dan kesakitan akibat gaut. - timun adalah sumber yang baik bagi menggalakkan kesihatan sendi dengan mengukuhkan tisu penghubung apabila dicampurkan dengan jus lobak merah, ia boleh melegakan gout dan sakit artritis dengan mengurangkan tahap asid urik.
  13. Penawar mabuk - untuk mengelakan sakit kepala waktu pagi atau mabuk, anda boleh makan satu keping timun sebelum tidur. timun mengandungi cukup vitamin B, gula dan elektrolit untuk menambah banyak nurtien penting dan mengurangkan rasa pening dan sakit kepala.
  14. Menyihatkan buah pinggang - ia mampu merendahkan tahap asid urik dalam badan dan ia mengekalkan buah pinggang yang sihat. 

Cuti-Cuti : HUTAN LIPUR KUALA WOH

Hutan Lipur Kuala Woh di jalan lama Tapah ke Cameron Higlands merupakan salah satu Hutan Lipur yang mempunyai keistimewaan yang tersindiri.



Selain jeram berbatu dan bertingkat dengan air terjun yang mengalir dari Banjaran Titiwangsa ke Sungai batang Padang, hutan lipur itu juga mempunyai kolam air panas di tepi jeram bertingkat dengan kepulan asap naik ke udara sekali gus menjadikan tempat itu unik..


Hutan lipur ini juga mempunyai kemudahan chalet kepada pengunjung yang inginkan keselesaan selain kemudahan tapak perkemahan disediakan bagi mereka yang cintakan keindahan alam semula jadi. disamping itu kemudahan tapak parkir yang luasuntuk pengunjung memudahkan mereka meletakan kenderaan.



Bagi pengunjung yang sukakan cabaran, mereka boleh berjalan di atas titi gantung menyeberangi sungai batang padang untuk menuju ke dewan penerangan(mini muzium) Kuala Woh. 



selain itu, Hutan Lipur kuala Woh ini  menyediakan pelbagai kemudahan seperti, gerai makanan dan jualan, tandan dan surau yang lengkap kepada pengunjung dan menjadi destinasi pelancungan kita yang selesa. 



Jom Kita ke Kuala Woh...

19 September 2013

Pixy Bagi Hadiah..

Assalamualaikum semua,,,


hari ni farra dapat hadiah,,, Yahhoooooooooooooo ayikkkkk



xsangka saja cuma-cuma tetapi ada rezeki menang peraduan,, tak kisahla walaupon saguhati, janji dapat hadian,,



lupa nak bg tau, hadiah ni dari peradua Pixy - Truly Asian Beauty


TERIMA KASIH PIXY

19 August 2013

Cerita BAB Raya.. (RAYA di THAI)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Apa khabar,,,

Tentu semua sahabat masih menyambut Hari Raya kan?.
tengok semua orang bercerita bab raya. Fara ja tak sempat nak kongsi cerita raya dengan u all... maklumlah Fara balik beraya di kampung (Thai) balik ja sini terus masuk kerja, tak sempat nak kongsi cerita raya Fara dengan u all...

Tetapi jangan hampa... hari ni Fara ada sikit masa terluang, so nak kongsi jugak lah cita raya dekat kekawan semua,, masih tak terlambat kot kan?...

CERITA BAB RAYA FARA.

1. Baju raya - Sebut bab baju raya ni sedih sangat, nama ja tukang jahit, baju raya sendiri tak pernah siap. mesti pagi raya or malam raya baru nak buat.

2. Cuti Raya -  kepada pekerja-pekerja rajin macam fara ni, cuti raya tak lebih tak kurang, seminggu KISMEC bagi seminggu lah fara apply. hehehe baik tak(perasan baik mcm tu lah). mau tak nya, sayang nak tolak cuti lama-lama, nak simpan untuk  melancong ni.

3. Balik Kampung Raya - balik kampung ohh ohh ohh balik kampung hati girang, hahahah mau tak girang kerja half day ja, lagi half tu ponteng kerja balik kampung,,, bukan pa, tak sabar nak balik kampung takut lambat sampai... hehehe..

4. kuih raya -  tak yah sembang bab kuih raya,, fara tahun ni buat 4 jenis kuih raya, abah pulak buat 4 jenis jugak termasuk kek, abang 1 ja tu pon kebetulan orang bagi,,, semua nya kuih segera, main oder ja...

5. Lemang raya - dah jadi adat di Malaysia kalau raya mesti ada Lemang or Ketupat. kalau tak ada tak rasa lah suasana raya, macam fara, sehari sebelum raya fara akan buat lemang daun pisang and lemang daun tebu (lemang ja yang reti pon, ketupat buat jugak tapi tak pernah jadi pon)..

6. Persiapan raya - bab persiapan-persiapan ni fara tak ambik tau sangat, sebab ni tugas adik,,, kerja dia mengemas rumah and deko.. kalau bab masak, beli barang itu baru tugas fara.. adil kan... hehehe padahal fara kerja memang kena bagi dia lah tugas tu... sebab dia ja dok kampung..

7. Duit raya - emmmm part yang menarik ni,, sebut pasai duit raya, sapa kata orang bekerja macam fara tak boleh dapat duit raya,?. tua-tua pon masih dapat tau, macam kami ni, fara masih dapat duit raya, sedangkan adik tak dapat. sebab depa ingat adik tu kakak and fara adik.hehehe nampaknya fara lagi muda dari adik... hureeyyyy.. tetapi kepada tetamu yang hadir fara sedekah RM 1 ja, lepas tu abah bagi RM 1, kalau dekat students kami abah bagi RM 5 untuk students dia, and fara pon bagi RM 5 gak dkt students fara.. hehehe.

8. Rumah Terbuka Raya - tradisi rumah terbuka dah jadi kebiasaan kita menyambut apa pon perayaan, tak terkecuali juga dengan fara. family fara mesti buat rumah terbuka time raya ke 2, tiap-tiap tahun. makan lemang, sate, nasi or mee, kuih dan macam-macam lagi lah, ni untuk jemputan macam sepupu sepapat yang jauh, students dan kawan-kawan ja. sebab raya pertama kami tak buat makan-makan apa pon, so raya ke 2 baru meriah.

itu lah kisah raya fara tahun ni,,, tapi lada lagi yang nak kongsi ni,, menarik sikit..

RAYA DI KAMPUNG MAK(nenek)

di tahilend mak maksud nenek, kalau me maksud mak, kalau CD maksud makcik n Siti maksud pakcik...

yang penting fara bukan nk cerita bab maksud or istilah,, tetapi fara nak kongsi suasana beraya di sana..

raya di pekan melayu bangkok ni tak sama macam beraya di Malaysia. kalau di sana tradisi lain sikit, tak ada ketupat tak ada lemang tak ada kuih raya.. yang ada :-

1. kunjungngan - kalau dekat Malaysia, kawan-kawan, adik beradik mesti berkunjung ke rumah-rumah kan?, tetapi di sini lain, hanya adik beradik ja yang akan berkumpul dekat satu rumah dan buat makan-makan. macam kami akan berkumpul dekat rumah Mak Nap lepas tu masak nasi makan.. tu ja... agak kurang meriah la... best lagi Malaysia

2. Duit raya - di thai mana ada duit raya ni, mereka banyak bagi hadiah, makanan or sedekah barang,, maknanya sorang akan dapat 1 benda ja, tak dapat apa pon, sebab dah 25 tahun. sedih nya bila dah tua ni,,,,

3. makanan - kalau dekat umah macam-macam jenih kuih ada, siap lemang and ketupat lagi, kalau dekat kampung semua tu tak ada, mereka akan buat masak-masak lepas tu pakat-pakat makan..

4. Rumah Terbuka ?.. mesti lah tak ada... kalau buat kenduri pon kena bayar inikan rumah terbuka.. tak ada lah..

so GAMBAR pon tak ada nak tunjuk(padahal bateri camera habis, lupa nak cas,).. apa pon bersyukur lah, dapat berkumpul adik beradik. kalau tak berkumpul macam ni lama-lama boleh putus perhubungan dua negara ni...

29 July 2013

I'm back

Asalamualaikum semua rakan2 dan sahabat handai...

dah hampir sebulan fara tak kunjung blog fara sendiri,

Maklumlah agak busy semenjak dua menjak ni, mana idak nya, busy dengan video koperat, busy dengan students nak ke On Job Training, busy dengan kerja lagi,,, emmmmmmmmm.. TETAPI Alhamdulilah semua berjalan lancar walaupon agak kelang kabut dibuatnya...

so sekarang kembali ke blog balik, sebab ada sedikit masa terluang untuk karang, mungkin fara akan stop FB seminggu or 2 minggu or lama sikit dan beri lebih kepada blog pula. Bukan apa rindu nak kongsi ilmu dengan pembaca semua, dah lama tak beri tips, nak kongsi pengalaman dan nk bagi motivasi.

Apa pon tunggu ya,,, i'm back. banyak yg nak dikongsi ni....


16 July 2013

CHARGEMAN AO (Penjaga Jentera Elektrik)

Penjaga Jentera Elektrik atau dikenali sebagai Chargeman AO,

kursus ini ditauliahkan oleh Suruhanjaya Tenaga.
Tempoh 2 Tahun (18 bulan belajar + 6 bulan praktikel)

- Mendedahkan kita kepada persediaan menjadi Orang Kompeten
- Bertanggungjawab mengendalikan papan suiz utama (main switch bord) di sistem pepasangan.
- peralatan lengkap disediakan.

syarat :

- berumur 25 tahun ke bawah.
- warganegara Malaysia
- memiliki sijil kejuruteraan elektrik dari politeknik sahaja
- atau memiliki sijil pendawai PW1/PW2/PW4 dari Suruhanjaya Tenagha


PERMINTAAN TINGGI DI INDUSTRI BAGI KURSUS INI.......!!! 


DAFTARLAH SEGERA

untuk pertanyaan :

Hubungi kami : 04-441 4619/ 04-441 4621 (cik Aini)
atau 
isi Online - Klik Sini-

*********************************************

KISMEC, Jalan PKNK 1/1, Kawasan Perusahaan Sungai Petani, 08000 Sungai Petani Kedah.
Tel : 04-441 4619/4621
Fax : 04-442 7653


9 July 2013

Jadual Berbuka dan Imsak

kepada semua rakan-rakan yang berada di Sg. petani dan sekitar dengan nya seperti Gurun, Kuala Ketil, Gunung Jerai, Kuala Muda, dan sama waktu dengannya..

di sini farra ada jadual untuk Imsak dan berbuka... so jangan bagi alasan tak sempat nak sahur lah, tak tahu bila waktu imsak lah,,, n whatever..

puasa tau jangan tak puasa, solat pon jangan ponteng...  


Banyaknya Ganjaran Puasa Ramadhan..

Bila sebut bab puasa, fara teruja sangat. Tak sabar nak berpuasa... kerana !

Bulan Ramadhan adalah bulan yang bermakna bagi umat islam, kenapa bermakna?. Kerana bulan Ramadhan adalah bulan beribadat kepada Allah s.w.t , dan banyak ganjaran yang kita dapat..

Nak tahu apa ganjaran yang diberi?.

1. Pintu neraka ditutup dan pintu syurga dibuka. 
“apabila tibanya Ramadhan, dibukanya pintu-pintu syurga, ditutupnya pintu-pintu neraka dan diikat semua syaitan”. (Hadith riwayat Al-Bukhari & Muslim)


2. Jauh dari api neraka
“barang siapa yang berpuasa sehari pada jalan Allah, nescaya Allah akan menjauhkan mukanya dari api neraka sejauh Perjalanan 70 tahun”. (Hadith riwayat Al-Bukhari)


3. Masuk dalam syurga.
“di dalam syurga terdapat satu pintu yang disebut Ar-rayyan: pada hari kiamat, orang-orang yang berpuasa masuk daripadanya (dan) tiada seorang pon selain mereka masukkinya”. (Hadith riwayat Al-Bukhari)


4. Pahala berlipat ganda.
“segala amal kebajikan anak adam itu dilipat-gandakan pahalanya kepada 10 hinggalah ke 700 kali ganda. Allah berfirman bahawa, kecuali puasa, kerana puasa itu adalah untukku dan aku memberi balasan kepadanya kerana dia telah meninggalkan syahwat dan makan minum kerana aku. (Hadith riwayat Muslim)


5. Diampuni segala dosanya yang lalu
“siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nrscaya akan diampuni segala dosa-dosanya yang lalu”. (Hadith riwayat An-Nasai’e)


6. Perisai dari siksaan.
“puasa itu perisai yang dipegunakan seorang hamba untuk membentengi dirinya dari seksaan neraka”. (Hadith riwayat Imam Ahmad)


7. Doa sangat mustajab.
“tiga doa yang amat mustajab, doa orang yang berpuasa, doa orang yang dizalimi dan doa orang yang musafir”. (Hadith riwayat Al-Bukhari, Ahmad dan Tirmidzi)


8. Perolehi 2 kegembiraan
“….. dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan iaitu: apabila berbuka, dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu tuhannya, dia gembira dengan puasanya”. (Hadith riwayat Al-Bukhari & Muslim)


4 July 2013

Petua Menghilangkan Jerawat.


Siapa yang tidak impikan kulit wajah yang lincin dan gebu,, kalau fara mesti lah nak sangat-sangat. Apa pon fara rasa bersyukur sebab kulit fara masih boleh dikawal dan tiada jerawat. Alhamdulilah.

So meh fara nak kongsi apa yang selalu fara amalkan agar kulit lincin dan tak berjerawat.

Rebus segenggam bijik manjakani sehingga mendidih dan pekat. Apabila suam, sapukan pada wajah atau kawasan yang berjerawat. Tunggu hingga kering dan bilas.. fara amalkan dia sebulan sekali, jika ada sesiapa yang kulit bermasalah, amalkan nya seminggu sekali.

*****************************

Ada lagi satu petua yang paling mudah untuk dilaksanakan. Campurkan bedak sejuk dengan asam jawa. Selawat nabi 3 kali. Kemudian sapukan pada wajah atau tempat yang berjerawat. Biar hingga kering dan bilas. Insyallah akan mendapat hasil yang memuaskan.


So selamat mencuba,

1 July 2013

Letih ka Sedih?

Letihnya hari ni, macam tak bermaya ja rasa, semalam kemas-kemas rumah siap untuk berubah angin ke taman perumahan lain pulak.

farra baru ja lepas accident, malam sabtu baru-baru ni, maklumlah berjalan malam-malam buta, tak nampak jalan terus masuk gaung, nasib baik tak ada yang cedera terok, cuma farra rasa sakit2 badan mungkin disebabkan tekanan semasa jatuh dan tangan sedikit terseliuh, tetapi semua selamat. Alhamdulilah.

***********************************
yang letihnya. dah 2 hari farra tido pukul 3 pagi bangun pukul 6 pagi untuk membantu urusetia program, walaupon tak buat apa-apa sangat, tolong sikit-sikit ja, letih tu tetap ada,. 

petang semalam baru sampai balik rumah, lepas tu kena siap-siap barang untuk pindah, malam tu pulak pindahkan barang. nasib baik bawak Exora, boleh lah sekali angkat ja, 

************************************
bila letih-letih + pulak dengan sedih = jadi sayu, layu, tak ada mood, semua bercampur gaul,. farra rasa sedih bila fara bg tau yang farra kemalangan, dia buat tak endah ja, sedih sangat rasa time tu, nampak sangat yang farra ni tak bermana langsung untuk dia, 

nampaknya farra dah bertepok sebelah tangan, dia pon macam dah ada orang lain mengisi hati dia, farra tak tahu nak kata apa lagi, nak diam dikata bisu, nak bising dikata over. 

berserah sahaja kepada Allah. :( 

26 June 2013

Alamak ! Bulan 6 Dah Nak HABIS

Asalamualaikum kekawan,

Bila sebut bab jodoh, sukar untuk aku nyatakan perasaan aku ketika tu. Susah hati tidak, senang hati tidak, sedih tidak, gembira tidak, yang penting aku tak selesa ja.

Sekarang dah nak masuk bulan 7, tempoh yang abah bagi dah nak tamat, susah hati sangan bila fikir bab bf ni, memang tak susah pon pemintaan abah tu, tetapi nak cari bf tu yang sukar abah.

Harap-harap bakal kakak ipar dapat membantu, kalau bakal kakak ipar kata tahun depan, nampaknya boleh tambah tempoh pencarian bf, kalau bakal kakak ipar kata bulan 12, maka angkat bahu n kata entah tak ada… itu ja mungkin jawapan yang boleh aku bagi.

Gundah gulananya….

*************************
Semua orang kata aku memilih, aku bukan memilih, aku Cuma takut, aku pernah disakiti dan aku takut sakit lagi. Aku kagum dengan abah aku, dia lah idola calon suami, walaupon ada kekurangan dia tersendiri, tetapi aku masih kagum dengan beberapa sikapnya.

Abah seorang yang penyayang, Nampak ja dia garang, tegas tetapi dia sayangakn kami, bukan kami ja sepupu aku pon tumpang kasih sayang abah. Teringin sangat nak suami yang sayangkan aku seadanya.

Abah seorang yang setia, walaupon abah dengan mak begaduh, biasa lah rumah tangga mana tak begelora kan, tetapi abah setia dengan mak, biarpon mak gemok, dan serba kekurangan,(tak da niat nak kutuk, tetapi iklas, gemok2 pon kami saying mak kami) abah tak pernah kisah, mereka bagaikan dah diikat kemas dengan ikatan perkahwinan, itulah yang aku impikan selama ni. Seorang suami yang terima aku seadanya, dan menjaga aku sehingga kami menerima ajal kami.

Abah seorang yang penyabar, walaupon kami anak-anak selalu kutuk abah depan-depan, abah tak pernah marah, senyum ja, kadang-kadang kami balik kena kutuk dengan abah. Kan seronok dapat suami yang bleh dibuat begurau macam ni,?

Abah seorang yang rajin, tak dinafikan. Walaupon abah seorang cikgu, abah tetap usahakan sawah, getah dan kebun kami sendiri tampa upah sesiapa. Pagi petang kerja. Kan seronok kalau boleh bagi seorang menantu yang boleh bantu abah, dan sama-sama usahakan apa yang kami ada selama ni.

Abah seorang pembimbing, ini lah calon paling aku harapkan, seorang pembimbing, membimbing aku ke jalan Allah. Seperti abah, walaupon dia bukan ustaz tetapi baginya Allah adalah segalanya.

Itu yang aku nak, walaupon tak boleh menepati semua ciri-ciri tu, tetapi bagi lah aku peluang untuk mencintai dan dicintai dengan kasih sayang dan kesetiaan nya disamping membimbing aku ke jalan Allah, dengan cara kami sendiri.

***************************
aku bukan hati batu seperti mana orang sangkakan. Cuma aku tak yakin dengan diri aku sendiri. Aku dah cuba bagi peluang dekat orang, tetapi orang tak Nampak, dan tak hargai peluang yang aku cuba bagi. 

tak mudah untuk aku memberi peluang, tetapi mudah pulak untuk aku sakit. 

kasihan dekat beberapa orang ni, smpai merayu-rayu mintak ruang dalam hati aku, tetapi aku tak mampu nak bagi sebab entah aku tak pasti sama ada aku tak suka atau aku degil or memang aku tak boleh/tak selesa. bukan ja ruang, nak balas msg pon aku malas, nak angkat fon pon mcm nak tak nak ja, tambah2 dia ajak keluar terang tang2 aku tolak. keras jugak hati aku. 

tetapi ada seorang budak ni, aku dah bagi ruang, tetapi entah bila aku cuba membuka hati untuk dia, dia pulak diam kan diri. bukan apa aku rasa selesa dengan dia walaupon dalam msg or depan2. emmm tak apa mungkin dia dah temui jalan dia sendiri. 

apa pon aku cuma mampu bersyukur, berdoa dan redho dengan dugaan yang Allah tentukan untuk aku. Insyallah.

Sebenarnya Aku Pemalu, Yang Aku Mampu Adalah Pendamkan Ja Rasa Hati. 


25 June 2013

Apa Yang Aku Rasa?

asalamualaikum semua,

entah, tak tahu dekat mana nak mengadu, nak mengadu dekat fb macam tak sesuai, nak mengadu dekat mak and abah tak sampai hati, nak mengadu dekat bf tak ada, nak mengadu dekat bff pon susah, kalau bengadu dekat adik-adik nanti kena peril pulak.

Blog nil ah jadi mangsa luahan hati aku selama ini,

Entah macam mana nak mula pon aku tak tahu, tetapi aku nak luahkan semuanya, entah kenapa aku mula sakit semula, adakah sebab aku cemburu, tetapi cemburu untuk apa?. Aku tak pernah dicintai dan mencintai.

Tetapi hati aku rasa menangis bila aku baca comment dan apa yang dia post, kadang-kadang membuat aku terguris dengan perasaan cemburu dan syak wasangka. Adakan aku dah mula buka hati atau hati dicuri tampa sedar.

Macam mana kau boleh curi hati aku, dan kenapa kau hendak curi hati aku kalau kau nak main-mainkan aku, kenapa?

Ini yang paling aku takut sekali, aku takut untuk membuka hati aku dekat mana-mana lelaki, aku takut sakit. Aku pernah rasa sakit dan pedih bila dimain-mainkan, selama 4 tahun aku cuba tutup hati aku menjadi batu agar tak ada sesiapa boleh memilikinya.

Entah kenapa akhir-akhir ini sikapku meleset, aku mula jadi lembut. Adakah disebabkan desakkan keluarga or sebab aku sunyi?

Aku sendiri tidak faham dengan hati aku ni, dah lah bertepuk sebelah tangan, syok sendiri. Jangan lemah fara, kuat kan diri kau seperti mana kau pernah menahan diri kau dari jatuh hati, dulu kau keras, tapi kenapa sekarang kau lemah.

Menangis tak memberi apa-apa kesan, malah hati makin rapuh. Cuba cari semangat balik farah, buat seperti mana kau pernah buat dulu. Jauhkan diri kau dari semua orang, agak kita tahu siapa yang benar-benar sayangkan kita.

Bila kau tiada family kau yang selalu cari kau, orang lain? Jangan harap lah, kau ada ka kau tak ada ka, depa tak sedar pon.. Tu tanda family kau yang lebih sayangkan kau, orang yang kau harapkan kasih dan dikasihi, jangan harap lah. Dia tak akan kisah. Malah dia tak sedar pon kau tak ada fara…

Jadi ingat fara, kuatkan hati kau balik, jangan rapuh, banyak kan sabar.

Insyallah Allah akan membantu orang yang sabar fara…


20 June 2013

Petua Awek Muda.

Semua orang kata fara budak lepasan SPM. Tolong lah, fara dah ada kerjaya sendiri lah and fara pon dah separuh abat 20an.

Ramai orang Tanya fara apa rahsia dia. Sentiasa Nampak muda ja. Semua yang mengorat fara pon budak sekolah.. alahai anak dara tua lah fara.

Memandangkan semua orang bertanya apa petua fara. So sekarang fara nak kongsi satu petua yang fara amalkan dari dulu sampai sekarang.

Mudah ja, lepas bangun tdo, sebelum mandi and gosok gigi. Urutkan wajah dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi dengan selawat nabi 3 kali. Dan minum air suam sebelum gosok gigi.


Selamat mengamal. Insyalalah.

12 June 2013

KINI DIBUKA SEKARANG, Pengambilan June 2013

Salam semua,

Kepada para GRADUAN yang mencari-cari kerja tetapi masih tiada rezeki untuk bekerja, 

JOM KITA LENGKAPKAN DIRI DENGAN KEMAHIRAN. 

Fara sebagai seorang bekas GRADUAN Politeknik, dahulu memang sukar untuk fara mendapatkan pekerjaan, setelah sfara kenali program ini fara tetarik dengan kursus yang ditawarkan, daripada duduk rumah goyang kaki, baik fara sertai Kursus Kemahiran di KISMEC ni. Alhamdulilah Fara tamat kursus kemahiran ni pada 2010 dan fara sekarang sudah bekerja sebagai trainer dari 2011 hingga kini.

So fara rasa bertanggungjawab untuk berkongsi pengalaman dan memberi peluang kepada para GRADUAN untuk terus maju. Boleh dikatakan 80% students’ yang tamat di KISMEC sudah mendapat pekerjaan dan ada yang sambung belajar di peringkat yang lebih tinggi. 

Di sini fara nak kongsi beberapa kursus yang ditawarkan di KISMEC untuk bulan JUNE 2013

****************************************
Dibuka kepada semua graduan lepasan diploma/ijazah. Sesiapa yang berminat untuk kusrus dibawah boleh call Pn. Hidayah di 04-4414619 atau email Salinan IC, salinan Transcript dan salinan Diploma/ijazah ke hidayah@kismec.org.my atau tinggal comment anda di bawah. 

KURSUS MOBILE COMPUTING APPLICATION DEVELOPER - ANDROID – 


KURSUS PCB CERTIFIED PRINTED CIRCUIT BOARD DESIYNER 


KURSUS WIRELESS & DATA COM. 


************************************************
Dibuka kepada semua graduan lepasan diploma/ijazah. Sesiapa yang berminat untuk kursus dibawah boleh call Pn. Syakirin di 04-4414619 atau email Salinan IC, salinan Transcript dan salinan Diploma/ijazah ke syakirin@kismec.org.my atau tinggal comment anda di bawah. 

KURSUS AUTOMOTIVE ASSEMBLY OPERATION 


**************************************************
Dibuka kepada semua yang memiliki skm tahap 2 & 3 dalam Sistem Komputer atau sijil dari politeknik dalam IT. Sesiapa yang berminat untuk buat diploma boleh call Pn. Yuspanita di 04-4414619 atau email Salinan IC dan Salinan siji ke yusparita@kismec.org.my atau tinggal comment anda di bawah,

DIPLOMA KEMAHIRAN MALAYSIA SISTEM KOMPUTER



10 June 2013

Tips MAKE UP

Sebelum ni fara ada kongsi banyak tips dengan u all semua, hari ni fara nak kongsi lagi tips, kali ni berkaitan make up. Fara bukan mak andam or juru make up, tetapi apa salahnya borkongsi sedikit sebanyak pengalaman yang kita ada kan. Daripada muke kite jadi badut or opera. Apa salahnya kite ambil tahu sedikit macam mana nak make up dengan betul.


###############################################

First skali.

Kita kena kenalpasti diri sendiri. Maksudnya kita kena faham masalah kulit kita dan jenis kulit kita macam berminyak ka, kering ka, putih ka gelap ka. supaya kita tak salah pilih foundation atau bedak. Kalau kita tersalah pilih foundation or bedak, memang carca merba lah jadinya.

kalau korang berkulit gelap macam fara. Ingat jangan cari bedak yang nak nampak kita ni cerah. Cari lah bedak yang sama tone dengan kita

begitu yang dah putih. Jangan pula cari yg lagik putih dari kulit. Nanti Nampak mavam opera pulak,, hehehe pandai-pandailah memilih..

untuk kulit yang berjerawat/parut..jgn letak tebal dengan harapan nak tutup dia..sebab nanti akan nampak sangat2 tak natural..letak nipis2 je..biarlah nampak parut or jerawat sikit pon..its okay..k?

*perlu tahu foundation dan bedak yang sama tone dengan kulit dan make up tidak terlalu tebal akan memberi kesan natural.

Second ,

pastikan sebelum nak make up tu, kulit kita mesti dibersihkan dulu, termasuk jugak tangan.

*ingat jangan apply make up on another make up, ini akan memberi kesan kulit tersumbat dengan kotor-kotoran yang make up yang sebelum ni.

Third,

Lagi satu kita kena peka, sponge. Pastikan sponge yang kita guna bersih.. ingat jangan guna sponge yang sama sampai tak Nampak rupa sponge dah berkulat. kalau korang nak nampak kulit korang smooth..guna sponge tu berpada-pada, tukarlah sebulan sekali atau bila dah nampak terlalu kotor or berkulat ..

Next,

untuk dapat hasil yang lebih memuaskan, pastikan jarak kuta cuci muka dan nak bermake up tu tak lama supaya kulit kita still lagi lembab. Jangan sampai dah basuh muka setengah jam baru make up. nanti kulit kita akan jadi dry. Lepas 3 min basuh muke letak toner or pelembab. then teruskan dengan letak foundation and bedak, serta langkah0langkah seterusnya sengga mendapat hasil yang memuaskan.


Selamat mencuba.




28 May 2013

Hari Ulang Tahun Kelahiran... (^_^)

24 May adalah tarih dimana fara dilahirkan ke dunia, tetapi tu pada tahun 1988,,. Sekarang dah 2013, maknanya sambut ulang tahun kelahiran saja lah,,,. Selalunya fara akan sambut dengan family ja, buat masak-masak cikit jemput family terdekat datang makan-makan dan buat sedikit doa kesyukuran.. Tetapi tahun ni lain sikit, sambut dengan students, sebab daru balik lawatan dari KL.

Yang tak best sambut dengan student ni satu ja,,, Mereka ni buli fara.. Sepatutnya fara yang buli mereka, tetapi ini tak, fara yang dibuli…

****************************************

Kalau dikenangkan pengalaman sambut bezdy masa time poli dulu, perasaan tu lain ckit,, maklumlah kawan-kawan yang sambut, ada ja cara mereka nak kenakan… fara pernah jugak jadi mangsa mereka ni, maklumlah bezdy time exam, so tak sempat lah nak ingat,,, time ni lah kawan-kawan nak ambik kesempatan pon..

fara pernah kena mandi nila siap ada ais lagi,, time tu fest time sambut bezdy dengan kawan-kawan.. Mereka ajak pergi makan,lepas tu terus balik… Bila sampai ja rumah mereka suruh fara buka pintu, kebetulan time tu fara bawak kunci, jadi takda la alasan nk bagi,, jejak ja kaki kanan dalam rumah terus dimandikan… Alahai sejuk kot mandi tengah-tengah malam, air ais pulak tu. Esoknya terus demam nasib baik study week. Kalau tak terpaksa lah jawab exam dalam demam…

Ada juga sekali tu fara jadi tepung bungkus masa sambut bezdy, time tu sem akhir, paper last pulak tu. Memandangkan dah last mereka ni buat lah party sikit, konon-kononnya party pepisahan, fara pulak ikut ja tak berapa kisah, nak dijadikan mangs, time tu blackout, so fara pergi lah cari lilin. Elok ja fara nyalakan lilin, terus fara kena tepung tawar.... Nasib-nasib..

*******************************************

Tetapi bila sambut dengan students ni lain pulak,,, nak marah tak boleh, mereka ni bukan budak-budak lagi. Sedih pon ada, siap nak nangis tapi tak jadi. Terharu ni telah la, teramat sangat..

Nakal sungguh mereka ni,, time tu fara baru balik dari KL, sebagai trainer kenalah tunggu bagi semua students balik dulu baru fara balik, hehehe keselamatan students kena lah ambik berat, tetapi yang hairannya mereka ni relax ja, pukul 4 pagi dok sembang-sembang lagi macam taknak balik pulak tu,,, elok ja fara halau balik, baru lah mereka tergedek-gedek mai dekat fara konon-konon nak mintaq maaf, tetapi mereka terus baling telur,,, YaAllah… entah masa mana mereka beli telur pon fara tak tahu, mana ada org jual telur dekat R&R,, haiiiiiiii,, nasib baik 5biji ja,, kalau sorang satu habis lah frh, bayangkan 31 orang students, boleh jadi kek kukus fara dibuatnya,,

tetapi apa pon fara rasa seronok sebab dapat hadiah,, fest time dapat hadiah bezdy. Comel2 pulak tu,,, sukanya… TQ kepada MM batch 8… Muahhhh.


muaahhhh <3

Tips Pemilihan Tudung

  1. Pastikan tudung tersebut sama saiz dan sesuai dengan bentuk muka
  2. Sebaik-baiknya, gunakan tudung yang mudah dibentuk dan sesuai dengan apa jua baju.
  3. Jika berminat untuk guna tudung yang berkonsepkan kontemporari, pilih lah yang menggunakan fabrik organza di lapisan luar.
  4. Bagi mengelakan daripada menampakan wajah lebih tua, elakkan memilih warna yang gelap dan kusam.
  5. Elakkan memakai tudung yang sama warna dengan baju.
  6. Tudung yang kosong dan berwarna cerah boleh membuatkan anda kelihatan lebih ceria dan lembut.
  7. Jika wajah berbentuk bulat, elakkan memakai tudung yang bercorak pernuh. 
  8. Jika memilih untuk memakai baju yang bercorak, padankan warna tudung dengan warna yang paling sedikit di baju. 
  9. Bagi mengelakan memakai tudung tidak kemas atau mengelembung, pastikan tudung dirapikan dan disematkan dibawak kerongsang.
  10. Jika berkulit cerah, warna yang sesuai adalah unggu, hijau dan lavender. Warna-warna ini akan membuatkan kita lebih segar.
  11. Bagi berkulit kuning langsat pula, warna lavender, merah jambu dan biru dapat mebuat kita lebih merseri.
  12. Berbeza pula dengan kulit sawa matang, warna kuning dan hijau membuatkan kita lebih cerah.
  13. Jika menggunakan cekak bagi menggantikan anak tudung, sebaiknya gunakan cekak yang nipis atau kecil.
Selamat mencuba..


Pada Saat Kita Mengatakan

*~~ Pada saat kita mengatakan mood untuk bekerja hilang sebab rakan kita buat masalah pada kita, kita lupa yang sahabat kita pernah keluarkan duitnya untuk belanja kita makan waktu poket kita kosong. Pada saat tu kita lupa jasa baik dia kepada kita.

*~~ Pada saat kita mengatakan teman sebilik kita seorang yang pemalas or pengotor, sahabat kita mengatakan kita seorang yang rajin, baik dan sebagainya. Tidak pernah sekali pun dia mengatakan pekara tak baik tentang kita.

*~~ Pada saat kita mengatakan yang rakan kita seorang yang pelik, suka perpura-pura dan busuk hati, rakan kita sedang sibuk bantu kita buat kerja-kerja kita tampa berkata dan bersungut.

*~~ Pada saat kita mengatakan sahabat kita tak pernah gosok baju, malas mandi dan kuat tido, kita lupa yang sahabat kita pernah bekalkan ubat, dan bersengkang mata semata-mata nak menjaga kita.

*~~ Pada saat kita mengatakan di fb, “hari ni aku sakit hati dengan kawan aku, dia menyusahkan aku, semua tak kena”, sahabat kita pula memberi tahu orang lain yang kita ni hebat, semua kerja kita boleh buat. 

*~~ Pada saat kita mengatakan sahabat kita tak pernah nak kemas rumah, tak pernah nak buang sampah dan selalu menyusahkan kita, kita lupa sahabat kita tak pernah memberi tahu orang lain yang kita pernah mengambil haknya tampa pengetahuanya. Kita pernah pinjam darinya dan tak memulangkan balik, tetapi dia tidak pernah meminta dan mengungkit. 

Adakah anda tahu sahabat anda sentiasa bersangka baik dengan anda? Tahukan anda pada saat anda mengatakan sahabat anda itu dan ini, sedangkan sahabat anda tak pernah memburukan anda?


Bicaralah dengan hati, berfikirlah dengan otak, berpandulah dengan keimanan…


21 May 2013

Hiking Taman Negara Pulau Pinang

BEST jugak kalau hujung-hujung minggu boleh hiking, boleh jugak tenangkan fikiran yang serabut dengan kerja ni.. Dengan suasana alam semua jadi (hutan menghijau) adalah lokasi yang fara pilih adalah Pantai Keracut, Pulau Pinang.. Fara memang sukakan suasana hutan yang mendamaikan.. boleh memberi ketenangan pada jiwa.

Pada 17 April 2013, 10 pagi Fara dan kawan-kawan telah membuat pendaftaran di Taman Negara Pulau Pinang untuk hiking ke Pantai Keracut. Masuk Taman Negara adalah percuma sahaja.


Di Taman Negara Pulau Pinang terdapat 2 laluan yang boleh kita hiking. Dari pintu masuk Taman Negara kita akan melalui Pantai Pasir Pandak dan kemudian berpecah kepada dua laluan, yang pertama laluan ke Tasik Meromiktik, Pantai Kerachut yang mengambil masa 1 jam 20 minit dengan jarak 3405miter dan Telok Kampi sejauh 4901miter lebih kurang 2 jam.



Manakala laluan kedua akan ke Sg Tukun, CEMAC/USM, Teluk Duyung/Monkey Beach dan Rumah Api. Hehehe jarak dan masa boleh rujuk peta di bawah..


Fara dan kawan-kawan memilih untuk ke Tasik meromitik dan Pantai Kerachut. Dimana memiliki keistimewaan yang tersendiri.



Tasik Meromiktik di Teluk Bahang berhampiran Pantai Kerachut mempunyai keluasan 2.77 kilometer persegi, terbentuk daripada aliran lima anak sungai yang terdapat di dalam kawasan hutan Taman Negara Pulau Pinang. 


Tasik ni mempunyai dua lapisan air yg berbeza suhu dan ketumpatannya, air laut yg lebih berat akan berada di bawah dan air tasik/air tawar akan berada di atas. Suhu air di sebelah atas adalah sejuk dan di sebelah bawah pula, panas. 


Tetapi fenomena ini hanya terjadi pada peralihan musim monson Timur Laut (November-Mac) dan angin monson Barat Daya (Mei-September). Fenomena ini akan berlaku pada sekitar bulan April dan Mei setiap tahun. Selepas berakhir musim, tasik hanya dipenuhi dengan air tawar sahaja.

Mankala Pantai Kerachut pula memiliki pasir yang agak mendap, walaupon menyukarkan untuk berjalan, dia dapat membantu dalam menguatkan stamina badan. Di pantai ini juga merupakan tempat penyu bertelul, terutama pada bulan September.



kenangkan masa lampau,, hehehe

Selepas penat hiking, kami pulang menaiki boat dengan tambang RM100. Pengalaman ini amat bermakna walaupon memenatkan tetapi keseronokan tak dapat digambarkan. 


Setelah penat hiking, fara membawa kereka pusing padang kota pulak,, sebelum pulang ke Sg. Petani. 



The End…