20 June 2011

Petua Menaikan seri wajah


Sebut bab seri wajah mesti orang ingat mandi bunga. tak semestinya nak naik seri wajah mesti mandi bunga.

Meh fara nak kongsi satu petua untuk menaikan seri wajah.

Basuh muka dengan air basuhan beras yang ketiga. Selepas 10 minit baru bilan. Insyallah bukan wajah ja berseri, malah menegangkan kulit wajah.

*******************************
Selepas bersalin mesti nak jaga wajah muka pon dah malas. Time tu mula lah muka akan suram dan kusam.

So fara ada satu petua untuk menaikan seri wajah selepas bersalin.

Rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya 3 kali seminggu. Seelok-eloknya ada pagi dan malam. Insyallah wajah akan berseri walaupun ada ramai anak.


Selamat mencuba ya

19 June 2011

Petua Kulit Yang Cantik

Sebut bab petua mesti kita ingat nenek moyang kita yang banyak pantang larang, adat dan petua.

Hari ni fara nak kongsi beberapa petua untuk memiliki kulit yang cantik .
Dulu nenek selalu pesan dekat fara, kalau nak kulit cantik macam dia amalkanla meminum air campuran pucuk pegaga dengan lobak merah yang telah dikisar. bukan saja kulit cantik, mata pon terang.

Didihkan susu segar atau pun susu tepong bercampur air, kemudian biarkan sejuk. Lalu sapukan pada wajah/muka. Biarkan kering kemudian basuh dengan air bersih.

Bancuh sedikit asam jawa bersama air dan sesudu tepung ubi, kacau sehingg menjadi larutan pekat. Kemudian sapukan pada muka. Biarkan ia kering dan bilas.

Senang ja kan, selamat mencuba. Cantikan lah wajah anda secara semula jadi.

Petua Memerahkan Mulut.

Kalau kita kerap guna gincu, lama-lama mulut kita akan menjadi hitam sedikit. Untuk mendapat semuala bibir yang merah secara semulajadi.

Senang ja, Cubalah beberapa petua di bawah ni,

  • Sapukan isi buah tomato pada bibir setiap hari. Boleh lakukan beberapa kali sehari, tidak kira pagi petang atau malam. Bibir anda akan kelihatan segar kemerahan bak tomato.
  • Tumbuksedikit kunyit hidup dan campurkan dengan sesudu pati santan. Sapukan pada bibir. Amalkan selalu
  • Sapukan madu asli tiap2 malam sebelum tidur. Amalkan selalu, insyallah bibir akan merah semula jadi.
Selamat mencuba..

14 June 2011

Jamuan Raya SEBELUM Raya

Hari ni bukan Hari Raya.... Tetapi hari ni seperti menyambut Hari Raya,,,,

HEHEHEEHE..tak sangka betoi..
selalunya orang sambut jamuan Raya pada hari Raya ja..
 tetapi student2 aku ni sambut jamuan raya sebelum bulan puasa.. memang Gila2 la otak diaorang ni.. 


apa2 pon aku tumpang makan ja..
bab makan Free ni hobi katakan siap tapau bawak balik g.. hehehe...


Terima kasih aku nk ucapkan kepada student2 aku diatas jamuan yang dianjurkan hari ni...
Kepada MM 05' dan EoTM 05' terima kasih ya .
sungguh sedap juadah2 yang disediakan.. beraneka rasa..


yang paling best tu ayam golek Tesco dari Zul,, juada2 lain tak kurang hebat, siap di import dari jauh g.. kalau lemang dari Baling cik Nur yang punya, rendang kerang cik Ros yg bawak dari Kulim, kek2 dari budak kulinari cik nat dan cik helmi, nasi himpit saja tak import memang dari Sp cik aini kita bawak, kalau serunding dari pendang cik Adi seponser, ada mcm2 lagi, ada ketupat, rendang ayam, laksa, kuih2 raya, mcm2 lah,,.. BANYAKKKKK~~~
oooo tak lupa jugak penaja kita Rafizi dan sekeluarga yang menaja laksa dan Lokasi jamuan...


ni dia ayam golek Tesco


ni kalau blh ambik semua memang nk sapu semua......
 
nasi himpit, ketupat "dah tinggal separuh", "lemang dah habis?"


 ni laksa dan rendang2..
 
 ni kalau Org lalu pon depa tak nampak..


kalau blh makan memang takmau panggung dah...


TERIMA KASIH TIDAK TERHINGGA KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT...

Salak Denai Best Giler ~

check in salak denai pukul 7 petang.
jam 6 petang esoknya baru check out
so Good, I Like =)

hari 2 aku smpai lambat ckit, Al-maklumlah kerja,~
elok2 sampai ja, woo~~
meriahnya kasuit bergelempangan... tu tanda ramai pengunjung~~ 

ni yg aku dok tunggu2 ni.. 
apa lagi, terjin ~~~ 
 



 

  

aku terlupa pulak nk ambik gambar manu makan malam kami.
chicken chop Ooo~~  sedap gila. siap lengkap dengan set cendawan hitam yang bergabong dgn stok ayam dan coslow juga join sekali dlm set tu...waduh~ waduh~ aku suka sekali.

aktiviti mlm yg tak berapa muda, main kad,.. besar gila..sebesar tapak tangan aku.. 
 

ju-on pun ada~ nih mesti kes sesat, cari rumah tak jumpa..
Waduh~ waduh~ gawat...
 

makanan banyak nya.....
malam, lepas chicken chop, ada char koew teow lg...
breakfast pg ni plak santap pizza woi! kak imah buat..sedap sunggoh..


aii ada mushroom soup jugak =) yamm~ yamm~ yamm~

Mr Jan terjun bersama tembikai2nya~ (sepisis Luncai n labu-labunya)

set karaoke pun ada gak?. kesian monyet2 kat hutan.. nak gosip2 tgh hari pon tak senang.. budak2 ni melalak menyumbangkan suara. = )

ni bahagian aku plak yg masak nasi ulam, ikan pekasam, Tomyam, telor dadar n mcm2 lagi..Ooo~~~ sedap~sedap~sedap~aku suka pekasam
 

 
 
Makan dah, mandimanda pon sudah, lepak sudah, serba serbi dah..
so dah semua sudah. tunggu apa lagi.. balik la~~

 

 

Ingatkan nk balik terus, tengok2 melencong plak ke pantai murni,, sakan~~

 

aku suka gambar awie cakap ni. "nati2 nk tach-Up" 8)
 

mengikut pengalaman aku, salak denai lah yang terbaik sebab :
- semalaman, seharian. puas lah mandi..sampai rasa takmau mandi dah
- makan pulak terlebih had. tak sempat lapar
- kami ambik semua kolam, semua chalet termasuk dorm...Tamak pulak rasa,,
- yang paling penting sekali,orang2 yang join tu,best2, otak gila2. 

aku happy, walaupun sekejap, tapi buat otak aku kosong~ 
memang puas hati.. ! Syok Sokmo~~

3 June 2011

GARAM SEKILO~~

Tempat : Segantang Garam, Merbok... hehehe Bukan Garam sekilo ya....
Masa    : Petang baru aku sampai, dlm pkl 7.30 mcm tu la...
Hari      : Jumaat n sabtu.. 7-8/5/2011....

Ni dah kali kedua aku ke segantang garam... yg fest tu tak ramai yg pi,,,
tp kali ni wwoooooo!!! ramai oooo....
Ada kak Ima n abg Yazid, Kak CT n abg Fani, kak Ina G, ramai g lah...
Kalau nk senari buku pon tak cukup kot....

Meriahnya tu tak dapat nk gambarkan lah....
Jejak Ja kaki Kat SG terus disambut dgn Goreng Pisang Kak Ina G...
perhhhhhhh Sodap sampai tak terkata....

paling tak sabar sekali bila mlm.....
bila Tiba Ja matahari terbenam (malam_ WWWWaaaaaaaa
mula lah operasi bakar mem bakar...
bakar sana bara sini , ikan bakar, org bakar, tebakar, bakar arang.. hehehe...
 ini ikan bakar 3 rasa .. rasa kenyang, rasa sedap dan rasa nk mintaq lagi hehehe...

 ini manu simpel tp mau kalah manu restorn...

n kek pon ada....memang meriah... tak sangka betoi... org sambut bezdy kat cni.. terharu rasa...


org dah kenyang makan.. gaya mcm ni lah,, tergolek2..
depa ni dah kenyang makan tp ikan x makan2 pon.. 
mata dah mcm unta tak larat nk buka.. so apa g hampar ja toto kat pelantar yu.. n dooommm ja... 
yg tak best nya.. ika, aku n syamim ja nk tdoq dkt citu.. tp ayang org fest lelap dlu...
 terpaksa la kami renjek2 tdoq sorang ckit...
bangun ja pg sakit belakang.. hehehe tu la cari penyakit lg,,....

yg ini En. APA?... hehehe.... dah kena goreng pon...
nasib dia la sapa suruh cari duit sampai atas darat..
kan dah aruah... tak blh la spanboq nk berniaga bos dia dah kena korban... hehehe...

manu sarapan pg paling sempoi.. makan potato werjes..... tengok la sapa tukang buat dia.. hehehe..

 ini menarik hasil tangkapan aku setelah sehari kat sini... besar tak?

dah dapat, tunggu apa lagi,, goreng lah~~

 ini hasil tangkapan yg telah digoreng.. sungguh enak...rasa blubry

 ini plak dibakar hidup2.. isinya gebu sekali.. sedap....

 setelah penant menunggu ikan yang mcm mau tak mau ja makan pancing.. apa g..
karok leeeeee... memang tak blh dipisahkan mesti bawak bersama ...
bersama mu... mcm DG daaaaaaaaaaaa.....
Mcm mna ikan nk makan,, sumbang ja bunyi,, semua ikan lari kalau mcm ni...


 
 org penat2 balik tdoq... kmi penat2 blh g pi mandi manda kat TT hayun... pas tu melencong pantai murni pulak.. gila...
TING TONG gak arr hari tu.. semalaman tak tdoq.... b
ukan semalaman la Sehari Semalam tak tdoq...

tp dok esok tu DEMAM laaku... ye la... banyak kerja ooooo.......